Victoria Dercaci, expert imobiliar: Suntem prea săraci ca să investim în apartamente ieftine

Se gândește la cei ce investesc în apartamente pe termen lung, are 5 ani de activitate în imobiliare, zeci de proiecte vândute şi a adus fericirea în aproape 500 de familii. Victoria Dercaci este expert imobiliar și membră a Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova (AFAM), iar recent a creat platforma online Ghid Imobiliar, unde oamenii pot găsi informații utile privind cumpărarea unui apartament în Republica Moldova, dar și despre cele mai sigure companii de construcții de pe piață.

De ce ai ales să activezi anume în sectorul imobiliar?

Fiind absolventă a Facultății de Construcții, Geodezie și Cadastru, am ales să activez în cadrul unei companii de construcții, unde am descoperit câtă semnificație are această misiune și câte emoții poți trăi alături de oamenii care investesc în apartamente și aleg să colaboreze cu tine. Am învățat să-mi asum ceea ce spun și să prețuiesc încrederea pe care mi-o oferă oamenii cu care am stabilit mai mult decât niște relații de parteneriat. Sectorul imobiliar ne permite să construim vise împreună, după care să ajungem să le trăim din plin. În imobiliare nu e suficient să vinzi, e nevoie să înțelegi necesitatea oamenilor și să o percepi ca pe una proprie.

Fiind femeie, ți-a fost greu sau ușor să intri în mediul de afaceri din Moldova?

Atâta timp cât îți dorești ceva cu adevărat nici nu-ți dai seama dacă este greu sau ușor, știi doar că trebuie să obții asta. Ceea ce am simțit eu a fost nesiguranța, mai ales că majoritatea agenților imobiliari sunt bărbați – o adevărată forță în domeniul dat, dar asta nu înseamnă că avem puține femei poziționate foarte sus în sectorul imobiliar. Până la urmă, cred că este ușor să intri în mediul de afaceri, mai greu este să te menții la un nivel înalt. Dar, asta se învață cu timpul, important este să fim aproape de oameni și să nu uităm că ei sunt cei care generează o bună parte a succesului nostru.

Munca în imobiliare poate genera situții imprevizibile, care sunt cele mai mari provocări de care te-ai ciocnit în activitatea ta? 

Să știți că în fiecare zi sunt situații imprevizibile, cât de bine aș adapta un plan al zilei cu tot ceea ce am de făcut, oricum apar unele lucruri neplanificate, care nu pot fi amânate. Cea mai mare provocare pe care o trăiesc eu zi de zi prin muncă este să vând numărul de apartamente pe care mi l-am propus, după care, urmează autocontrolul. Am învățat că tot ce se întâmplă, se întâmplă datorită mie, lucrurile bune eu le fac și de cele mai puțin bune tot eu sunt responsabilă. Dacă până acum îmi motivam eșecurile prin lipsa de experiență în domeniu, prin concurență sau prin instabilitatea de pe piața imobiliară, azi vina mi-o asum și m-am educat enorm în această direcție învățând din propriile greșeli. Nimeni și nimic nu te poate motiva mai mult decât o poți face tu singur!

De la cine primești cele mai bune sfaturi?

Mai degrabă sunt o persoană care se bazează pe intuiție, nu mă las influențată (da, sfaturile tot ne pot influența) și chiar dacă se întâmplă să greșesc, privesc partea bună a lucrurilor și mă bucur că încerc să fac și altfel de lucruri decât cele cu care sunt obișnuită. Până laurmă, nimeni nu mă cunoaște mai bine decât mă cunosc eu și nimeni nu poate ști de ce sunt eu capabilă. Totuși, există două persoane în viața mea care semnează sentința finală și eu mă bucur că mama și tata sunt cei care mă înțeleg cel mai bine, de la ei și primesc cele mai utile sfaturi. Uneori, nu au fost în totalitate de acord cu deciziile pe care le-am luat, dar m-au susținut și au spus că trebuie să încerc. Ei au încredere în mine și asta contează cel mai mult.

Ce-i lipsește sectorului imobiliar din Republica Moldova?

Cred că îi lipsesc acele oportunități care le-ar permite oamenilor să cumpere o locuință muncind acasă, fără a fi nevoiți să plece peste hotare, departe de cei dragi, pentru ca într-un final să poată avea o casă a lor. E prea mare acest sacrificiu, e chiar dureros. Dese ori întâlnesc oameni plecați, care investesc în imobile, dar sunt lipsiți de speranța că se vor întoarce acasă și că vor reuși să locuiască aici împreună cu copiii lor. Ce să zic, faptul că familii întregi părăsesc țara ne lasă cu o tristețe enormă în suflet. Trebuie să muncim. Mai avem mult de muncă la acest capitol!

Care sunt cele mai frecvente probleme de care se ciocnesc persoanele care vor să cumpere un apartament și ce trebuie să știe înainte de a acționa?

Cele mai mari probleme apar de obicei după ce oamenii au investit deja banii în imobiliare și apar acele neclarități emblematice: de ce blocul nu a fost finalizat în termen, de ce pe unele contracte de investiții nu este suma totală indicată, au sau nu acele apartamente numere cadastrale, dacă sunt înregistrate la Oficiul Cadastral Teritorial ca încăperi izolate cu numar cadastral complet. Deci, sunt foarte multe probleme pe care oamenii nu reușesc să le soluționeze în lipsa unui expert în domeniu.

Atunci când decideți să investiți într-un complex locativ, încercați să aflați cât mai multe informații despre acel obiect și aici mă refer la partea juridică a companiei: dacă a avut sau nu litigii cu persoanele fizice, câte obiecte au date în exploatare, cum sunt înregistrate acele apartamente la Oficiul Cadastral Teritorial. Aceste aspecte sunt foarte importante pentru evoluția acelui obiect în construcție. Nu vă lăsați conduși doar de preț, vedeți dacă și calitatea corespunde acestui preț și doar atunci o să înțelegeți diferența.

În ce regiuni ale Chișinăului se cumpără cele mai multe apartamente și ce factori influiențează prețul lor?

Sectorul Centru și Rîșcani rămân a fi pe primele poziții atunci când vorbim de solicitările locuitorilor privind achiziționarea apartamentelor. Acest lucru se explică prin amplasarea favorabilă a complexelor și prin infrastructura dezvoltată. Factorii care influențează prețurile de la un sector la altul sunt stabiliți de fiecare companie în parte în baza unei politici de prețuri adoptată individual. Aici vorbim de calitatea obiectului, de materialele folosite la construcție, ce presupune varianta albă, pentru că diferă foarte mult de la o companie la alta, și mulți alți factori.

La capitolul calitate, aici chiar nu prea avem de unde să alegem și asta face și diferența de preț dintre companiile care oferă calitatea corespunzătoare unui proiect de execuție a apartamentelor în varianta albă. Doar câteva companii din Moldova execută calitate superioară.

Este valabilă și pentru imobiliare fraza „Dacă e mai scump, e mai bun”?

Nu întotdeuna, dar da, e valabilă! De cele mai dese ori întâlnesc oameni care spun că e foarte scump la compania X, însă după ce văd executarea lucrărilor interioare și exterioare, și intră în esența acelui preț, ei înțeleg că acea casă își merită banii. Totuși, ține de datoria companiei să aducă argumente și motive pentru ca persoanele interesate să investească în acel imobil să înțeleagă în ce constă această  diferență de preț. Întotdeuna le spun oamenilor cu care colaborez că suntem prea săraci ca să investim în apartamente ieftine, trebuie să investim în  calitatea care durează în timp. Să cumperi un apartament executat conform normelor în vigoare, înseamnă să investești un pic mai mult decât ai planificat, ca mai apoi să-ți dai seama că economisești la alte lucrări interioare.

Ce părere ai despre Programul Prima Casă?

Noi nu suntem pregătiți pentru un astfel de program. Dar, odată cu trecerea timpului o să vedem ce rezultate și oportunități va genera, totuși, acest proiect.

Care sunt proiectele la care lucrezi în prezent?

La moment căutăm persoane din afara țării care sunt interesate să investească în Republica Moldova, după care vom organiza un seminar la Chișinău și altul în orașul ales de către diasporă. Mai urmează să lansăm și un ghid imobiliar sub forma unui jurnal de care să beneficieze fiecare persoană care vrea să investească intr-un apartament. Planificăm concursuri, poate reușim să organizăm și un Business Breakfast. În principiu, sunt foarte multe idei la care lucrez acum și de care vă veți putea bucura în curând.

Te consideri o femeie împlinită?

Da, mă consider o femeie împlinită și fericită, pentru că am reușit să realizez tot ce mi-am propus până acum. Dacă la început munceam foarte mult, azi am reușit să îmbin munca cu plăcerea de a vedea oamenii fericiți, de aici a pornit și această frumoasă misiune pe care o am în prezent – o responsabilitate enormă în fața miilor de oameni care caută o locuință. Adevărata fericire pentru mine înseamnă să fac ceea ce-mi place și să vând emoții la metru pătrat!

Sursa foto: arhiva personală/Victoria Dercaci

Scriu de aproape un deceniu şi am cunoscut în acest timp câteva sute de oameni, care m-au făcut să privesc altfel lumea. Oameni, care gândesc diferit. Oameni, care au spart bariere şi stereotipuri. Oameni buni! Mi-am făcut un hobby din a pune întrebări şi a primi răspunsuri. Jurnalismul m-a învăţat multe, dar îmi alimentez activitatea prin a descoperi oameni. Pe această platformă veți găsi interviuri și reportaje despre oameni puternici, care sunt cei mai buni în domeniile lor, modele de curaj, care ascund povești de viață impresionante. Vă invit, deci, să-i descoperim împreună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi sus