Un cuplu din Chișinău a realizat o serie de fotografii cu bancnotele moldovenești în fața monumentelor istorice ilustrate pe ele

Pe lângă valoarea nominală, bancnotele au și o valoare istorică incontestabilă. V-ați întrebat vreodată ce reprezintă partea opusă a bancnotelor moldovenești pe care zi de zi le ținem în mână? Ei bine, cu toții am văzut monumentele arhitecturale ilustrate pe bancnotele de 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 și 1000 de lei, dar puțini sunt cei tentați să afle ce reprezintă ele. Diana Guțuleac împreună cu soțul ei, Serghei Guţuleac, s-au dovedit a fi mai curioși și au decis nu doar să afle denumirea acestor locații și unde se află ele, dar le-au și vizitat, iar în dreptul fiecărui monument istoric au realizat câte o fotografie memorabilă cu bancnota pe care este ilustrat acel monument. Rezultatul unei astfel de aventuri este de-a dreptul impresionant. Cum s-a întâmplat totul și de unde a pornit această aventură, aflați de la Diana, medic rezident  în cadrul SCM Sf. Treime.


De multe, ori când priveam bancnotele, ne întrebam unde sunt locaţiile ilustrate şi de ce au fost alese. Nu am văzut pe nimeni până acum să facă așa ceva și ne-am gândit că este o idee bună pentru a vizita aceste locuri și pentru a face fotografii. Ne-au inspirat și postările  cu călătoriile lui Ștefan cel Mare (de pe bancnote), din alte țări, care erau peste tot pe rețelele de socializare.

Pe bancnota de 1 leu este reprezentată Mănăstirea Căpriana. Se află la doar 40 de km de Chișinău şi sunt sigură că măcar o dată, dar a fost vizitată de fiecare dintre noi. Este un loc foarte frumos, atât din punct de vedere arhitectural, cât și spiritual. Îl vizitez pentru a doua oară.


Bancnota de 5 lei este reprezentată de Biserica Sf. Dumitru din Orhei. Este o biserică veche, dar bine păstrată. Are peste 300 de ani și este amplasată pe un deal de unde se deschide o frumoasă priveliște a orașului.


Bancnota de 10 lei are ilusrată pe verso imaginea Mănăstirii Hîrjauca din satul Hîrjauca,  raionul  Călăraşi. Este o mănăstire veche pe teritoriul căreia, în timpul sovietic, s-a aflat un sanatoriu. Obiectivul turistic este frumos  amenajat, iar o parte din clădirile sale se aflau în reconstrucţie atunci când noi l-am vizitat.


Cetatea Soroca este reprezentată pe bancnota de 20 de lei. Monumentul istoric din Soroca este bine cunoscut de către toată lumea, iar eu l-am vizitat pentru prima dată.


Pe verso bancnotei de 50 de lei este ilustrată Mănăstirea Hîrbovăţ. Aceasta se află în satul Hîrbovăţ, la 10 km de oraşul Călăraşi. O mănăstire veche şi cu o istorie destul de interesantă, dar, după părerea mea, mai puţin valorificată, din păcate.


Cetatea Tighina, cunoscută și sub denumirea de Cetatea Bender, este ilustrată pe bancnota de 100 de lei. Situată în oraşul Bender, Transnistria, de pe zidurile cetății putem admira panorama râului Nistru ce curge în apropiere.


Bancnota de 200 de lei are ilustrată pe partea opusă Primăria din Chişinău. Clădirea primăriei este un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, cu o bogată istorie, pe care locuitorii capitalei o pot vedea în fiecare zi.


Pe bancnota de 500 de lei este reprezentată Catedrala Mitropolitană Nașterea Domnului din Chişinău. Construită încă în anul 1830, Catedrala ne uimeşte și astăzi prin istoria și arhitectura sa.
Şi, în sfârşit, pe bancnota de 1000 de lei este ilustrată Preşedinţia Republicii Moldova. Această bancnotă este mai greu de găsit în circulaţie, de aceea am fost nevoiţi să aşteptăm în rând la bancă pentru a o obţine. A fost construită în anii 1984-1987 şi renovată începând cu anul 2009. Ulterior, în jurul teritoriului acesteia a fost instalat un gard din metal destul de înalt, care ne-a cam dat bătăi de cap la realizarea fotografiilor.


Am pornit în această călătorie împreună cu soțul meu. El a realizat fotografiile, eu fiind în rol de suport pentru bancnotele din poze)). Monumentele istorice le-am găsit ușor, mai ales că GoogleMaps ştie tot. Întreaga avenură a durat aproximativ o săptămînă din concediul nostru de odihnă, însă am făcut şi întreruperi pentru a vizita rudele de la ţară.


În acestă călătorie am înţeles cât de puţin ne cunoaştem ţara! Sunt atâtea locuri extraordinare pe care vrem să le desoperim și să promovăm activ valorificarea lor.

Scriu de aproape un deceniu şi am cunoscut în acest timp câteva sute de oameni, care m-au făcut să privesc altfel lumea. Oameni, care gândesc diferit. Oameni, care au spart bariere şi stereotipuri. Oameni buni! Mi-am făcut un hobby din a pune întrebări şi a primi răspunsuri. Jurnalismul m-a învăţat multe, dar îmi alimentez activitatea prin a descoperi oameni. Pe această platformă veți găsi interviuri și reportaje despre oameni puternici, care sunt cei mai buni în domeniile lor, modele de curaj, care ascund povești de viață impresionante. Vă invit, deci, să-i descoperim împreună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi sus