Tatiana Melnic, medic cardiolog: echivalările diplomelor medicilor din Republica Moldova pot da șansa specialiștilor basarabeni să profeseze liber pe teritoriul României

Unii dintre cei mai buni specialiști din diverse domenii, născuți și formați în Republica Moldova, sunt puși în condiția de a pleca peste hotare. Principalul motiv este sărăcia și salariile foarte mici. Printre acești oameni dotați se numără și Tatiana Melnic, care a studiat medicina la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu” din Chișinău. După 3 ani de activitate a decis să plece în România, iar în prezent este medic specialist cardiolog în cadrul Spitalului European Polisano din Sibiu.

De ce ai plecat din Republica Moldova?
Luasem decizia de a pleca din țară în 2017. Am venit în România și am început totul de la zero. Am plecat fiind constrânsă de mai multe situații, una din ele fiind sistemul medical din Republica Moldova, care este unul defect, unde medicul ajunge să fie considerat un sclav, fiind remunerat foarte mizer. Altfel spus, noi ne putem clasa undeva la nivelul lumii a treia după nivelul de trai, unde intelectualii sunt siliți mai degrabă să supraviețuiască decât să trăiască decent în țara lor. Îmi doream să plec doar că nu puteam accepta ca după 15 ani de studii în medicină să merg în altă țară și să muncesc în alt domeniu așa cum o fac foarte mulți compatrioți de-ai noștri și atunci am decis să iau totul de la capăt. Am susținut examenul de rezidențiat în România și am intrat iarăși în rezidențiat în primul an. Mai târziu, am aflat din presă că România și-a deschis porțile pentru specialiștii din Republica Moldova și la fel ca și mulți alți compatrioți de-ai mei, am depus și eu dosarul pentru recunoașterea titlului de medic specialist.

Cum a decurs adaptarea la noua viață în România?
N-a fost dificil, m-am acomodat rapid, românii sunt frații noștri, suntem o familie, doar că mulți dintre noi nu vrem să acceptăm asta, avem aceleași rădăcini, tradiții, obiceiuri, vorbim aceeași limbă, limba română.

Recent ai fost desemnată consilier personal la Cabinetul ministrului sănătății, cum s-a întâmplat asta?
Da, așa este, a fost o onoare pentru mine ca Domnul ministru să-mi propună să fiu parte componentă din echipa sa de lucru. Pe doctorul Victor S. Costache, actualul ministru al sănătății, l-am cunoscut în 2014 când dumnealui și echipa pe care o conducea la acea vreme au venit cu propuneri de colaborare pe plan medical între România și Republica Moldova. A fost o colaborare frumoasă de câțiva ani și ulterior, când am decis să vin în România, în scurt timp am devenit parte componentă a echipei conduse de dumnealui. Mai târziu am colaborat în proiecte de cercetare, unele obținute din fonduri europene. La Ministerul Sănătății Domnul ministru a format o echipă din oameni tineri, ambițioși, din diferite domenii de activitate și care împreună vor demonstra performanță în sistemul medical din România.

Care sunt problemele acute pe care vrei să le soluționezi împreună cu echipa?
În luna noiembrie s-au împlinit doi ani de când România și-a deschis porțile pentru medicii basarabeni, dar din păcate sunt foarte puțini cei care au reușit să-și echivaleze diplomele de medic specialist și să activeze pe teritoriul României. Eu îmi doresc foarte mult ca împreună cu echipa de lucru să putem debloca acest proces, fiindcă medicii din Republica Moldova sunt la fel de bine pregătiți ca și specialiștii din Europa, iar România are la momentul actual un deficit semnificativ de medici specialiști. Echivalările diplomelor medicilor din Republica Moldova pot da șansa specialiștilor basarabeni să profeseze liber pe teritoriul României atât în sistemul medical de stat cât și în sistemul medical privat.

Succesul pe care îl ai acum, l-ai fi putut avea și în Republica Moldova?
Nu știu, îmi este greu să răspund, posibil că fiecare om în viață are destinul său cu bune și cu rele și uneori dacă ai curaj să lași totul și să o ei de la zero, constați ulterior că nimic nu este pierdut și că cea mai frumoasă perioadă a vieții tale abia începe. Vorbesc acum din propria experiență.

Care este cea mai mare lacună pe care ai sesizat-o în cadrul sistemului medical moldovenesc?
Nu știu dacă este cea mai mare, dar la sigur este una foarte importantă – medicii din Republica Moldova sunt foarte mizer plătiți și voi da acum un mic exemplu. Un medic rezident din România în primul an de studii este remunerat cu salariul de 1000 de euro pe lună pe când un rezident în anul întâi în RM are salariul lunar de 75 de euro. Un medic specialist în România are salariul de 3000 de euro lunar, iar un medic specialist în RM primește un salariu de 200 de euro, după cum observăm diferențele sunt majore.

Ai regrete legate de activitatea ta în Moldova?
Eu îmi iubesc țara, neamul, limba și nu am regrete față de sistemul de învățământ medical din RM. Acolo am învățat să devin eu, medicul de azi, am avut ocazia și marele noroc să fiu școlită de Domnul profesor Valeriu Revenco, care poate fi numit părintele cardiologiei în Republica Moldova și căruia îi voi rămâne recunoscătoare toată viața. Regretele nu ar trebui să le aven noi oamenii, regretele sunt ale statului moldovenesc, deoarece nu este în stare să-și convingă specialiștii să rămână în țară.

Ce îți dorești cel mai mult să realizezi în viitorul apropiat pe plan personal dar și profesional?
Pe plan profesional aș dori să pot să duc la bun sfârșit toate proiectele în care sunt implicată, să reușesc să-mi duc la bun sfârșit studiile de doctorat, iar pe plan personal îmi doresc să fiu sănătoasă și să reușesc să fac lucruri frumoase în continuare.

Scriu de aproape un deceniu şi am cunoscut în acest timp câteva sute de oameni, care m-au făcut să privesc altfel lumea. Oameni, care gândesc diferit. Oameni, care au spart bariere şi stereotipuri. Oameni buni! Mi-am făcut un hobby din a pune întrebări şi a primi răspunsuri. Jurnalismul m-a învăţat multe, dar îmi alimentez activitatea prin a descoperi oameni. Pe această platformă veți găsi interviuri și reportaje despre oameni puternici, care sunt cei mai buni în domeniile lor, modele de curaj, care ascund povești de viață impresionante. Vă invit, deci, să-i descoperim împreună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi sus