Povestea lumânărilor ecologice create de Tatiana Turtureanu

Sărbătorile se apropie, dar, magia lor e deja aici! Ușor, ușor atmosfera de basm intră în fiecare casă, inclusiv, datorită decorațiunilor create manual. Astăzi vă prezentăm o poveste plină de arome și culori – povestea lumânărilor ecologice din ceară naturală create de către Tatiana Turtureanu. Lumânări care miros a miere, a portocale și a scorțișoară, a conuri de brad și a fericire! Cum a început Tatiana această activitate și cum se împacă muzica și creațiile hand-made, aflați chiar de la ea.

De la părinții mei am moștenit creativitatea și dragostea de frumos. Tatăl meu este apicultor de 30 de ani. De mică sunt în domeniu și știu cât de dulce-i mierea dar și cum se fac lumânările. Mămică e tare pricepută la asta. Tot de la părinți am învățat că orice aș face in viața asta, trebuie să o fac cu suflet, cu dăruire, cu multă pasiune.

“YouBee” a apărut în 2018. Eram însărcinată cu cel de-al doilea copil și simțeam o nevoie imensă de a face ceva nou, de a crea. Prima lumânare am turnat-o într-un vas mic de sticlă pe care l-am găsit la bucătărie. Atât de entuziasmată eram de ideea mea, încât n-am mai avut răbdare să caut vase speciale, fitil și alte accesorii.

Am trei mari pasiuni: copiii mei, muzica și lumânările din ceară naturală de albine. Când mă storc copiii de energie, fug în atelier și acolo singură cu mine – creez. Când simt că pierd din entuziasmul cu care fac lumânările, las tot și trec la muzică. Menționez, însă, că nu încetez să fredonez nici când sunt cu copiii, nici când fac lumânări.

Fac diverse tipuri de lumânări. Începând cu cele turnate în vase de sticlă sau lut, din fagure de ceară și încheind cu o mare diversitate de figurine – îngerași, trandafiri, inimi, conuri, cilindri, ,cuburi și altele. Cu ceara mă ajută tata, fie îmi dă de acasă, fie de la prietenii săi apicultori. Cea mai ieftină lumânare costă 10 lei. Prețurile depind de dimensiunea lumânării sau a aranjamentului și de elementele de decor folosite.

Timpul realizării unei lumânări depinde de formă, dimensiune și tehnica folosită. Spre exemplu, pentru a realiza o lumânare cilindru avem nevoie de o matriță, fitil corespunzător diametrului acesteia, ceară topită la abur și bună dispoziție neapărat. Matrița se prelucrează cu un spray special, după care se fixează fitilul, apoi se toarnă ceara și se lasă să se întărească. Pentru decor prefer să utilizez elemente cât mai naturale: levănțică, spice de grâu, busuioc, scorțișoară, anason, boabe de cafea, conuri, ghinde, portocale, păducel, tot soiul de nuci, etc.

Cele mai deosebite idei îmi vin acasă, la Chișcăreni, în sânul naturii. Am crescut la țara, acolo unde se respectă cu sfințenie tradițiile și tot ce-i autentic. Copilăria îmi este sursa de inspirație, obiceiurile noastre, copiii mei. Lumânările pe care le confecționez nu sunt doar frumoase și naturale, sunt și sănătoase, îndeosebi pe timp de iarnă. N-am să enumăr aici beneficiile lumânărilor din ceară, dar vă asigur, pentru cei curioși, că sunt multe și că merită să le descoperiți.

În perioada sărbătorilor de iarnă cele mai solicitate sunt lumânările tematice: în formă de brad, con, căsuță cu zăpadă, Moș Crăciun, îngerași, etc. La fel, sunt foarte solicitate și cele în vase de ceramică, pe care, apropo, le-am făcut la comandă și sunt sută la sută hand-made. Lumânările turnate mai au pe lângă aroma specifică de miere și propolis, o ușoară aromă de scorțișoară și portocală.

Lumânările creează atmosfera de sărbătoare! Aduc magie, lumină, căldură, liniște și armonie în casele noastre. Ar fi păcat să nu le aprindem, mai ales, în seara de Crăciun.

Sursa foto: YouBee – lumânări din ceară naturală de albine

Scriu de aproape un deceniu şi am cunoscut în acest timp câteva sute de oameni, care m-au făcut să privesc altfel lumea. Oameni, care gândesc diferit. Oameni, care au spart bariere şi stereotipuri. Oameni buni! Mi-am făcut un hobby din a pune întrebări şi a primi răspunsuri. Jurnalismul m-a învăţat multe, dar îmi alimentez activitatea prin a descoperi oameni. Pe această platformă veți găsi interviuri și reportaje despre oameni puternici, care sunt cei mai buni în domeniile lor, modele de curaj, care ascund povești de viață impresionante. Vă invit, deci, să-i descoperim împreună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi sus