Olga Bargan, fondatoarea Oleya’s Cake: cofetăria e o formă de răsfăț

Cu doi ani în urmă, Olga Bargan a plecat din Republica Moldova pentru a răspunde provocărilor și a da frâu liber schimbărilor care urmau să apară în viața ei. S-a stabilit în Germania, locul unde fantezia și creativitatea i-au permis să-și ocupe timpul liber cu o activitate dulce și plină de farmec – prăjiturile! Olga crează torturi într-un stil deosebit începând cu rețetele personalizate și finisând cu decorul, desprins parcă din povești, iar produsele finale sunt adevărate opere de artă pe care să tot stai să le privești. Vă invit, deci, să aflați cum a început povestea Oleya’s Cake și care este secretul unui tort unic, creat în stil modern!

Când ai plecat din Republica Moldova și ce te-a determinat să faci acest pas?

Din Republica Moldova am plecat cu doi ani în urmă, iar decizia de a pleca în Germania îi aparține soțului. El este cel care a vrut să încerce noi provocări, să cunoască oameni noi și să lupte pentru un viitor mai bun într-o țară dezvoltată. Mie mi-a fost mai greu să mă decid și să accept această decizie, pentru că de cele mai multe ori îmi este frică de schimbări și de necunoscut. În plus, prima impresie legată de Germania era cam așa: oameni reci și limbaj complicat. Totuși, realitatea este alta față de impresiile pe care mi le-am făcut eu: oamenii sunt amabili și generoși, iar limba germană, da, este complicată, dar nu într-atât încât să n-o poți învăța!


Prăjiturile pe care le faci tu, sunt adevărate opere de artă! Cum a început povestea Oleya’s Cake?

Tot timpul am fost pasionată de gătit, mai ales deserturi! În familia noastră nicio sărbătoare nu trecea fără tradiționalul tort pe care eu îl găteam. Respectiv, rudele și prietenii îmi spuneau tot timpul că am talent în ceea ce privește pregătirea torturilor, iar în ceea ce ține de decor, toată lumea rămânea mai mult decât surprinsă. Eu însă, nu m-am gândit niciodată că voi face din această pasiune, o ocupație de bază în prezent, cu multe planuri pentru viitor. Ideea de a crea pagina Oleya’s Cake mi-a venit cu ceva timp în urmă, iar acum, când stau cu fetița mea acasă și am mai mult timp liber, satisfac curiozitatea prietenilor mei postând periodic imagini cu torturile decorate în cele mai diverse moduri. Această pagină reprezintă o modaliatte foarte bună de a interacționa cu publicul amator de delicii culinare, așa cum sunt prăjiturile și torturile!


Ce înseamnă cofetăria pentru tine?

Eu consider cofetăria o formă de răsfăț! Este ceva deosebit, care trezește imaginația și asta e tare fumos.

Ce rețete utilizezi în crearea torturilor?

Torturile pe care eu le creez au la bază ingrediente naturale, iar între blaturi adaug multe, multe fructe. Ce ține de rețete, unele sunt preluate din Internet, altele din cărți de culinărie, iar cele mai multe sunt create de mine – experimentez, caut idei noi, iar până la urmă reușesc să obțin rețete personalizate, care dau mai multă valoare prăjiturilor mele.

Care este prăjitura ta preferată?

Prăjitura cu ciocolată! Ador tot ce este din ciocolată! 🙂


Fiecare tort pe care îl faci are un design unic, este o poveste, ce te inspiră atunci când alegi decorul pentru fiecare tort?

Cărțile, revistele, Internetul și visele sunt cei mai mari generatori de idei – văd anumite modele care mă inspiră și îmi trezesc creativitatea, iar produsul final este unul diferit, atât după aspect, cât și după compoziție. De obicei persoanele care apelează la mine pentru un tort deosebit, îmi spun doar tematica, iar eu am libertatea deplină pentru a-mi pune la încercare imaginația, astfel încât, să creez de fiecare dată ceva mai bun, ceva unic.

Mai știi câte torturi numără portofoliul tău?

Ehehe, sincer îmi este greu să spun, luând în considerație toate sărbătorile de familie! 😂 Plus alte sărbători, plus comenzile clienților… Știu sigur că până acum s-au adunat destul de multe!

Din experiența proprie, care sunt preferințele consumatorilor când vine vorba de torturi?

Toată lumea vrea să aibă pe masa de sărbătoare un tort deosebit, un tort ca la nimeni, care să fie pe cât de frumos decorat, pe atât de gustos. Iar eu, încerc să răspund cerințelor pe care le au oamenii!


Cum îți promovezi produsele?

În general folosesc metoda comună de promovarea și anume Facebook-ul. Dar, majoritatea comenzilor le primesc prin recomandare! De obicei, oamenii mă sună și-mi spun „am mâncat tort făcut de dvs. și mi-a plăcut foarte mult, ați putea să-mi faceți și mie unul?”

Poate deveni cofetăria o afacere de succes în Germania?

Încă nu pot să spun multe la acest capitol, pentru că activitatea pe care o am eu acum este mai mult un hobby, dar cred că munca, ambiția și creativitatea ar aduce succes în acest domeniu atât în Germnia, cât și în Republica Moldova. Astăzi, oamenii sunt tentați de tot ce e diferit, captivant și frumos, lucruri pe care, de obicei, nu le găsești pe rafturile din magazin.

Care a fost cel mai frumos compliment pe care l-ai primit, referitor la activitatea ta?

O mămică mi-a trimis un video în care fetița ei împreună cu alți prieteni mâncau cu poftă tort spunând că e foarte gustos! Iar, mămica a scris „Mulțumesc! A fost foarte, foarte frumos și foarte gustos! Super!” Așa cum s-a primit torta cu un kilogram în plus, copiii l-au mâncat pe tot! 😂


Pui accent pe culoare, elemente decorative și flori, mai ai vreun element propriu, pe care îl putem găsi doar în torturile tale?

Eu am un stil diferit față de ceilalți cofetari – începând cu rețeta și finisând cu decorul fiecărui tort!

Care este partea cea mai frumoasă în crearea unui tort? Dar cea mai complicată care este?

Finalul – când îmbrac tortul și îl decorez, pentru ca ulterior, să îl ofer cuiva pentru a-i face ziua mai frumoasă. Partea mai complicată ține de prepararea blaturilor – este nevoie să aștept până se coc, apoi să le las să se răcească, pentru ca la final să ajung să îl decorez în cel mai frumos mod și cu cele mai alese decorațiuni!


Ce sfaturi le poți oferi tinerilor antreprenori din Republica Moldova?

Curajul, munca și perseverența sunt elemntele cheie care generează succesul! Deci, tutuor antreprenorilor le spun să fie ambițioși și să depună tot efortul pentru a-și realiza ideile!

Te gândești să reveii, acasă, în Moldova?

Sincer, îmi este greu să răspund la această întrebare! Așa cum am o fetiță, aș vrea să-i pot oferi un viitor mai frumos, mai promițător, într-o țară cu mai multe posibilități, iar Germania îmi permite acest lucru. Totuși, Moldova rămâne a fi locul meu de suflet, locul unde sunt toți oamenii dragi mie. Deja, vom vedea ce ne rezervă viitorul!

Care este cel mai mare vis al tău?

Vreau să cresc în acest domeniu, iar pe parcurs să-mi deschid și o cofetărie, deosebită de toate celelalte care sunt acum, unde să te aștept și pe tine la o cafea și o prăjitură!


Sursa foto: arhiva personală/Olga Bargan

Scriu de aproape un deceniu şi am cunoscut în acest timp câteva sute de oameni, care m-au făcut să privesc altfel lumea. Oameni, care gândesc diferit. Oameni, care au spart bariere şi stereotipuri. Oameni buni! Mi-am făcut un hobby din a pune întrebări şi a primi răspunsuri. Jurnalismul m-a învăţat multe, dar îmi alimentez activitatea prin a descoperi oameni. Pe această platformă veți găsi interviuri și reportaje despre oameni puternici, care sunt cei mai buni în domeniile lor, modele de curaj, care ascund povești de viață impresionante. Vă invit, deci, să-i descoperim împreună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi sus