O moldoveancă crează bijuterii brodate după o tehnică veche de sute de ani

Că oamenii născuți în Moldova fac lucruri deosebite, se știe, dar cât de departe poate ajunge talentul lor – este o descoperire continuă. Din această categorie de oameni face parte și Liuda Țărnă, o tânără mămică stabilită de 7 ani în Italia, care crează bijuterii în micro broderie – o tehnică veche de sute de ani. Tânăra moldoveancă practică această activitate de aproape trei ani, iar premiza creației a fost o icoană. Astăzi, bijuteriile sale sunt admirate și purtate cu mândrie de către oameni de pe toate continentele.

Despre broderia “Petit point” sau ce înseamnă 484 de puncte într-un cm²
În secolul XVII, la curtea împărătesei Maria Tereza din Austria, a devenit în vogă o tehnică aparte numită “Petit point”, adică punctul minuscul. Într-adevăr, era o broderie în miniatură pe pânză de mătase sau bumbac, cu o densitate de la 100 de puncte într-un cm², care acoperea cele mai diverse accesorii: genți, oglinzi, sticluțe pentru parfum şi alte lucruri. În Viena, până în prezent este o artă foarte populară. Eu am adaptat această tehnică la necesitățile cotidiene. Sunt lucrări brodate pe bumbac sau in cu o densitate de 484 puncte într-un cm². Folosesc cele mai calitative ațe mouline, iar pentru a proteja bijuteriile fine de micile accidente le acoper cu o soluție specială impecabilă, care le oferă protecția necesară pentru a dura în timp.


Icoana cununiei, premiza unei activități de succes
Broderia a apărut în viața mea atunci când căutam icoană pentru propria cununie. Doream un obiect deosebit ca să rămână în familie o amintire frumoasă. Asfel, am și încercat goblenul, după care a urmat încă o serie de lucrări. Totuși, când vezi că o icoană se realizează în luni, sau poate chiar ani, cauți alte căi de dezvoltare. Și așa am găsit, întâmplător, un articol despre o meșteriță și lucrările sale realizaete în această tehnică și am rămas profund impresionată. Am căutat toată informația posibilă și am hotărât să încerc. Toată activitatea mea se bazează pur pe curiozitate, autoinstruire și multă practică cu eșecuri și succese.

Lucrările ajung să coste și 80 de euro
Bijuteriile includ toată diversitatea accesoriilor: pandative, cercei, brățări, broșe, după care au urmat și oglinjoare de poveste. Unele lucrări pot fi combinate în seturi, altele sunt atât de independente că pot fi elementele cheie ale unor outfit-uri deosebite. Prețul lucrărilor este foarte diferit. Depinde de mărimea lor, de complexitatea schemei folosite și de timpul necesar pentru executarea lor. Deci, prețul poate varia de la 25 până la 80 de euro pentru un obiect creat în micro broderie.

Motivele broderiei: ornamente florale, ornamente geometrice, chipuri umane
Eu am început cu motivele clasice ale acestei tehnici, ornamentele florale. Aceste scheme sunt atât de bine executate, cu atât de mult gust și rafinament. Mai mult, în adâncul istoriei acestei arte, schemele erau desenate manual, pe hârtie milimetrică, și era necesar să se redeie cu o precizie incredibilă tonalitatea și nuanța culorilor. În micro broderie nuanțele sunt absolut importante, căci la așa dimensiuni, ochiul omului percepe greu trecerile coloristice. După o perioadă de practică am început experimentele în teme. Am introdus diverse elemente, precum animale, ornamnte geometrice, iar recent am realizat primele lucrări, care înfățișează chipuri de femei. Această serie va urma în continuare.

35 de culori într-o singură bijuterie
Timpul lucrării, exact ca și prețul, depinde de mai mulți factori. Cum am mai spus, este importantă complexitatea schemei folosite. Și dacă la aceleași dimensiuni de bază o schemă poate avea 15 culori, alta poate să includă și până la 35 de nuanțe. Această bogăție coloristică transformă lucrearea în operă de artă, ceea ce necesită și timp investit. Astfel, broșa îmi ocupă minim o zi de lucru intensiv (6-8 ore) iar în alte cazuri chiar și câteva zile. Cele mai complicate lucrări pentru mine sunt cele pe pânză neagră sau întunecată. Și pe alb e greu să vezi acele găurele, dar pe negru ele se pierd cu desăvârșire, ceea ce influențează foarte mult procesul de lucru.

De la cele mai vechi motive, la elemente și tehnici moderne
Dacă clienții sunt absolut diferiți. Fiecare își are propriile gusturi și viziuni. Dacă de la unul poți să auzi că toate florile acestea sunt niște chestii demodate, iar broșele sunt un accesoriu din cutia bunicii, atunci alt client cere concret denumirea unei flori, și vrea cea mai colorată broșă pentru accent. Eu încerc să satisfac dorințele tuturor categoriilor de vârstă, incluzînd elemente la modă pentru tinrei, cum ar fi cercei cu ciucuri, sau brățări cu împletităură interesantă, sau folosesc scheme vintage cu motive tradiționale pentru doamne. Am avut și câteva broșe create pentru bărbați la comandă.
La începutul acestei aventuri luam cele mai adaptate scheme din internet. Ceva mai târziu am început să creez propriile scheme mai moderne, deseori absolut departate de canoanele tradiționale ale tehnicii “petit point”. În prezent aplic ambele metode. Continui să caut cele mai vechi scheme pe bloguri specializate, prin cărți, în biblioteci și magazine, după care le restaurez şi le schimb coloristica în dependență de propriile necesități. Totodată, desenez diagrame noi, mai ales pentru colecția cu chipuri umane, care la moment îmi ocupă toate gândurile.

Bijuteriile au ajuns până în Australia
Pe lângă vânzări directe, rețele de socializare și recomandări de la clienții mulțumiți, eu particip la diverse expoziții organizate în zona unde locuiesc. Totuși, locuința de bază a activității mele este un mic magazin online PuntAGO, creat pe platforma internațională Etsy, ceea ce îmi oferă posibilitatea ca diferiți cumpărători, din milioanele de lucrări realizate handmade, se vor îndrăgosti anume de una dintre bijuteriile brodate de mine.
Bijuteriile mele au devenit păsări călătoare. Pe lângă Moldova și Italia, unde locuiesc la moment, multe dintre lucrările mele şi-au găsit stăpânii în Statele Unite, Canada, Mexic, în multe țări din Europa, iar câteva bijuterii chiar au traversat emisferele pentru a ajunge în Australia.

Sursa foto: Arhiva personală

Scriu de aproape un deceniu şi am cunoscut în acest timp câteva sute de oameni, care m-au făcut să privesc altfel lumea. Oameni, care gândesc diferit. Oameni, care au spart bariere şi stereotipuri. Oameni buni! Mi-am făcut un hobby din a pune întrebări şi a primi răspunsuri. Jurnalismul m-a învăţat multe, dar îmi alimentez activitatea prin a descoperi oameni. Pe această platformă veți găsi interviuri și reportaje despre oameni puternici, care sunt cei mai buni în domeniile lor, modele de curaj, care ascund povești de viață impresionante. Vă invit, deci, să-i descoperim împreună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi sus