Melnic Larisa, artist plastic: Un tablou bun este observat dintr-o mie

Tablourile sunt bucăți rupte din viață – transmit sentimente, stimulează imaginația și aduc culoare. Oamenii care pictează – pot simți natura, deci, pot crea adevărate capodopere! Iar noi, cei care privim opere de artă aliniate frumos într-o galerie, rămânem tăcuți și ne întrebăm cum le reușește pictorilor să creeze un tot întreg din realitate și fantastic? Răspunsul la această întrebare îl aflați de la Melnic Larisa, artist plastic, care s-a născut în Republica Moldova, dar este stabilită de 14 ani în România.  Pictează din copilărie, iar în ultimii 6 ani, a creat tablouri inspirate din viața ei, din natură și din oameni, care ne provoacă să gândim. Pictate într-un stil unic și cu o doză maximă de culoare, tablourile semnate de Larisa Melnic pot fi privite la nesfârșit!

Când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru pictură?

Am început cu desenul și, ca fiecare copil, mâzgăleam pe tot ce înseamnă hârtie. Aveam o atracție deosebită față de cărți, pentru că la sfârșitul capitolelor era un spațiu gol unde îmi puneam desenele. La Facultatea de Arte Plastice București am început să pictez serios, zi de zi, iar în prezent sunt 6 ani de când arta a devenit pentru mine un mod de viață.


În 2016 ai vernisat prima expoziție la București intitulată „Oglindiri”, ce este specific acestei expoziții?

Vernisarea acelei expoziții reprezintă o experiență frumoasă prin care am arătat publicului larg propria viziune în artă. Proiectul „Oglindiri” format dintr-o serie de lucrări, în care se evidențiază personajul feminin reflectat în oglindă, subliniază căutarea eului în tot ceea ce facem și regăsirea sinelui prin oglindire. Astfel, oglinda e un „ochi” străin în care căutăm adevărul despre noi. Realitatea și adevărul se întind dincolo de capacitățile noastre de percepție evocând ideea lumii transcendente. Chiar dacă imaginea reflectată în oglindă este una virtuală, noi o percepem ca un lucru real, ca un alt eu, un eu care îți este prieten confident și îți poate răspunde la toate întrebările, îți arată ce știi și ce nu știi despre tine. Cum este posibil? Prin oglindire, prin evocararea subconștientului ce poate descoperi noi forțe și răspunsuri în interiorul nostru. Ce văd în oglindă sunt chiar eu? Da și nu!


Când vom putea vedea o nouă expoziție cu tablourile semnate de Melnic Larisa și care va fi tematica lucrărilor?

În curând voi organiza o expoziție cu tablouri inspirate din biologie.

Ce te inspiră și îți trezește creativitatea?

Tot ce mă înconjoară este o sursă de inspirație! Dar, depinde și de starea mea interioară. De obicei, abordez o temă, după care mă documentez, cercetez domeniul, dând în același timp frâu liber imaginației.


În cât timp pictezi un tablou?

Niciodată nu e la fel, depinde de tematica și mărimea tabloului. Uneori, am impresia că pot să pictez un tablou la nesfarsit, cred că asta se întâmplă în dependență de cât de mulțumită sunt de lucrare. Pictând des, este mult mai ușor să expun ideile pe pânză!

Printre lucrările tale există un tablou la care ții în mod deosebit?

Da, este un tablou pe care îl țin în dormitorul meu! Tabloul reprezintă imaginea unei fetițe ce îmi amintește de mine, de copilărie!


Tablourile tale parcă sunt vii, redau multă culoare și stimulează imaginația. Ce alte elemente sunt specifice lucrărilor tale?

Cred că ai spus totul în întrebare. Dar, specific lucrărilor mele sunt și transparențele, iar desenul este baza fecărui tablou.

Care a fost cel mai greu moment din cariera ta?

Momentul în care m-am reorientat în carieră a fost și cel mai dificil. Dat fiind faptul că urma să devin biolog, iar pe ultima sută de metri am dat la arte. Până la urmă am ales pictura!

Pictor te naști sau devii?

Pictor devii! Mulți se nasc cu talent, însă munca îl definește pe artist.


Cum ar trebui să arate un tablou bun, în opinia ta?

Un tablou bun trebuie să transmită idei, trăiri, sentimente! Trebuie să fie observat dintr-o mie de lucrări, să rămână pe retină și să-ți amintești de el încă mult timp după ce l-ai văzut.

Se poate trăi în Republica Moldova/România doar din pictură?

Probabil că da! Eu încă nu reușesc, dar sunt artiști care își asigură existența din munca pe care o fac, din artă.

Ce îl diferențiază pe un pictor bun de un amator?

Tehnica folosită, compoziția și abordarea picturală.


Care sunt pictorii pe care îi admiri și care te inspiră?

Sunt mulți, iar printre ei se numără A. Mantegna, V. Titian, J.A.D. Ingres, G. Coubert, P. Gauguin, G. Klimt, Egon Schiele, D. Hockney.

Care este cel mai mare vis al tău și ce planuri de viitor ai acum?

Vreau să trec și în mediul digital, îmi doresc să pot lucra și cu programele de grafică. În prezent, trăiesc visul din copilărie – visul de a picta! Totuși, tind să evoluez cât mai mult și să expun în marile galerii de artă!

Sursa foto: arhiva personală/Larisa Melnic

Scriu de aproape un deceniu şi am cunoscut în acest timp câteva sute de oameni, care m-au făcut să privesc altfel lumea. Oameni, care gândesc diferit. Oameni, care au spart bariere şi stereotipuri. Oameni buni! Mi-am făcut un hobby din a pune întrebări şi a primi răspunsuri. Jurnalismul m-a învăţat multe, dar îmi alimentez activitatea prin a descoperi oameni. Pe această platformă veți găsi interviuri și reportaje despre oameni puternici, care sunt cei mai buni în domeniile lor, modele de curaj, care ascund povești de viață impresionante. Vă invit, deci, să-i descoperim împreună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi sus