Gheorghe Panfili, tânărul graphic designer, pasionat de fotografie, care vrea să creeze propriul joc video

Este graphic designer cu o experiență de aproape 5 ani și are un portofoliu cu peste 2000 de lucrări, iar de curând a intrat în lumea fotografiei. Gheorghe Panfili a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău și este inițiatorul proiectelor „Premium Art” și „George-Tshirts”. La ai săi 22 de ani, Gheorghe investește în autodezvoltare și nu se mulțumește cu jumătăți de măsură. Scopul lui este să devină unul dintre cei mai buni, iar inspirația sa nu vine din oameni, ci din lucrurile pe care aceștea le fac! Cea mai recentă activitate a sa presupune crearea aplicațiilor pentru smartphone. Doar în jumătate de an Gheorghe Panfili a creat peste 50 de aplicații.

Ce înseamnă Graphic Designul pentru tine și de ce ai ales anume acest domeniu?

Graphic designul îmi oferă libertatea de a crea! Totul a pornit de la colegiu, unde am studiat Designul Poligrafic, mi-a plăcut și încet am dezvoltat abilitățile necesare pentru a putea lucra. Munca mea în design a început cu crearea flyerelor, banerelor, cărților de vizită, etc, după care am început să desenez animație, lucru mult mai atractiv pentru mine. Desenam scene, personaje, care se animau pentru spoturi publicitare. Așa am lucrat aproape un an, până mi-am găsit un job mai avantajos din punct de vedere financiar și mai interesant ca activitate.


Cum ți-a venit ideea să lansezi cele două proiecte „Premium Art” și „George-Tshirts”?

Premium Art este un proiect la care am lucrat împreună cu un prieten, dar care nu s-a bucurat de succes din lipsă de comenzi. Ideea noastră a fost să includem tot ce ține de artă într-o singură activitate, astfel, noi făceam haine personalizate, pictam pe tricouri și hanorace și mai aveam drept scop pictarea pereților de interior. Până la urmă, am renunțat la acest proiect pentru că piața nu ne-a permis să ne dezvoltăm. George-Tshirts este un proiect pe care l-am inițiat cu scopul de a crea ceva diferit – pictam pe haine diverse illustrații care erau în trend. Dar, nici această activitate nu a durat mult, am pictat pe haine jumătate de an, după care am renunțat pentru că oamenii nu erau atrași de ceea ce eu făceam. Acum, mă gândesc că acest proiect ar fi avut succes dacă aveam o atârnare mai serioasă față de el, dacă cream o modalitate de promovare mai eficientă. Totuși, dacă este să calculăm după profit, nu era o activitatea avantajoasă. Fotografia este deja cel de-al trei-lea hobby, care sunt foarte sigur că o să prindă la public – lumea este tentată de acest domeniu, mai mult decât de haine personalizate sau de picturile decorative pentru interior.

Tu practici designul web și mobile, ce părere ai despre designul pentru print?

Web design am făcut la început, dar nu era domeniul meu! În prezent fac aplicații pentru smartphone și această activitate, la moment, mi se pare cea mai atractivă. În jumătate de an am creat peste 50 de aplicții. Eu primesc ideea de bază, cum ar trebui să arate aplicația, iar în continuare am libertatea deplină să o fac așa cum vreau. Acum, vedete pe piată sunt aplicațiile și jocurile, iar eu merg tot în direcția asta – vreau să fac jocuri pentru smartphone sau pentru calculator. Dacă ne referim la designul pentru print, acest domeniu nu mă atrage deloc, e tipografie, e plictisitor și nu consider că are vreo legtură cu arta.


De unde vine pasiunea pentru fotografie?

Din Design! Pe site-ul unde eu postez lucrări, sunt artiști care, de asemenea, postează lucrările lor – fotografii bune, care inspiră. Așa am început și eu să fotografiez. De mai mult timp aveam intenția să fac un curs de fotografie, iar la începutul acestui an mi-am dat seama că este momentul să acționez. De fapt, eu vreau să fiu bun în tot ce este legat de artă.

Cum definești tu arta?

Arta este ceea ce apreciază toată lumea – se vinde bine, impresionează și te face să spui wow! Arta nu este ceva personal, nu e ceea ce tu poți face și să-ți placă doar ție, arta este ceea ce tu poți face bine, dar să placă tuturor.

După părerea ta, cum trebuie să arate o fotografie bună?

Sunt mai multe variante – să corespundă tuturor parametrilor carcateristici unei fotografii (contrast, lumină, umbră, saturație, compoziție), astfel încât să arate bine. Sau, să fie o figură creată din contrast, mai ales că tot ce este dus la extrem, este și atrăgător. Ultima fotografie pe care am făcut-o și pe care o consider bună ilustrează o fată, îmbrăcată în uniformă școlară, care ține pe umăr un toiag. Acesta este un model de fotografie în care există contrast – pe de o parte vedem o figură sensibilă și rafinată, iar pe de altă parte vedem aceeași figură dar într-o ipostază mai dură. Pot numi asta o încercare de a reda prin fotografie propria viziune!


În prezent, pe primul loc este graphic designul sau fotografia?

Sincer, acum, cel mai mult mă atrage fotografia! M-am săturat de design și chiar am decis că n-ar fi rău să iau o pauză după care să-mi pot seta prioritățile. Dacă faci tot timpul același lucru, te plictisești, iar pentru a putea funcționa bine e nevoie să-ți încarci bateriile cu ceva nou. Dar, cred că ideal pentru mine ar fi să pot îmbina ambele activități – designul și fotografia.

Care este stilul ce te definește?

Dacă vorbim de fotografie, sunt adeptul stilului trash. Scenele din filmele de acțiune sau horror crează o stare dramatică, iar dacă reușești să transmiți asta și prin fotografie, obții ceva unic. Ce ține de design, nu am un stil anume în care să lucrez, eu încerc să răspund cerințelor publicului, fac ceea ce se vinde. Mai bine zis, eu nu urmăresc să fac ceea ce fac toți, eu vreau să creez ceea ce apreciază oamenii. Dar, în general, acum în trend sunt lucrările create în stil minimalist!


Cum îți găsești inspirația?

Lucrările bune mă inspiră! Fericirea, la fel este un mare generator de inspirație! Dacă te simți fericit și împlinit, poți face lucruri uimitoare. De fapt, eu în tot ce mă înconjoară găsesc ceva interesant dacă e nevoie!J Sunt tentat să fac o ședință foto la Cernobîl sau în alte locuri unde să pot îmbina urâtul și frumosul. De exemplu, să fotografiez o fată frumoasă pe un șantier de construcții, să fie ceva ieșit din comun, ceva ca la nimeni.

Ai o atracție aparte pentru editarea în Photoshop, când și de ce avem nevoie de Photoshop?

Tot timpul avem nevoie de Photoshop! Este foarte bogat – cu ajutorul lui poți face design, animații, ilustrații și poți să editezi fotografii. Rar când găsești o fotografie așa de bună că nici nu vrei s-o editezi, trebuie să fii un profesionist ca să reușești să faci astfel de poze. Acum, domeniul fotografiei este în trend, fiecare al doi-lea om este fotograf, dar nici jumătate dintre ei nu fac poze bune. Puțini au lucrări care pot să mă atingă, care să-mi placă. Eu mă uit de obicei la fotografie, indiferent de cine a făcut-o. Mai ales că autorul unei fotografii bune poate să fie un fotograf cu experiență, un amator, dar poate să fie și un copil.


Care sunt cele mai mari scopuri pe care ți le-ai fixat la 22 de ani?

Unul dintre cele mai mari scopuri pe care le am acum este să devin unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul meu. De asemenea, vreau să creez propriul joc video pentru smartphone sau pentru calculator. Eu nu sunt ca ceilalți, am alte priorități în viață, decât doar să supraviețuiesc, vreau să aduc ceva nou. M-am săturat să văd oameni care fac lucrurile de mântuială – dacă faci ceva, fă asta cel mai bine sau, mai degrabă, nu fă nimic decât să faci ceva nepotrivit.

Scriu de aproape un deceniu şi am cunoscut în acest timp câteva sute de oameni, care m-au făcut să privesc altfel lumea. Oameni, care gândesc diferit. Oameni, care au spart bariere şi stereotipuri. Oameni buni! Mi-am făcut un hobby din a pune întrebări şi a primi răspunsuri. Jurnalismul m-a învăţat multe, dar îmi alimentez activitatea prin a descoperi oameni. Pe această platformă veți găsi interviuri și reportaje despre oameni puternici, care sunt cei mai buni în domeniile lor, modele de curaj, care ascund povești de viață impresionante. Vă invit, deci, să-i descoperim împreună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi sus