Daniela Caraiman s-a filmat într-un serial italian și a fost parte a Sky Cinema

Cu doi ani în urmă a lăsat în Republica Moldova o carieră de succes în jurnalism și PR și a plecat la Milano unde a devenit din nou studentă, dar și model cu un vast portofoliu de experiență și colaborări. Daniela Caraiman a făcut parte din echipa de producție a canalului Sky Cinema și a participat la filmările serialului italian “Tutta colpa di Freud”.

Este eroina mai multor spoturi Tv pentru companii precum Conad, Aperol, Twich, Cameo, dar și shootinguri fotografice pentru diverse branduri italiene. În prezent, Daniela își trăiește viața după propriile reguli și găsește fericirea în tot ce o înconjoară, fiind una dintre cele mai apreciate femei din Moldova. Cum îi reușesc toate acestea? Aflați din interviul nostru!

Cum a apărut oportunitatea de a pleca la Milano?

Oportunitățile mi le creez singură, și așa a fost și de această dată. Mai ales că mă consider o campioană în a lua viața de la zero, iar în momentul în care am simțit că lucrurile stagnează sau nu văd o evoluție (nu mă refer doar la sfera profesională dar și la cea spirituală), mai ales că mulți oameni dragi mie erau deja împrăștiați prin lumea largă. Așa că, m-am înarmat cu voință și optimism și am aplicat la o bursă de studiu la Universitatea de stat din Milano.

Tot atunci am început de una singură să studiez italiana, să pregătesc examenul de cultură generală, să adun actele necesare și, cu toate că această etapă nu e deloc ușoară, când nu aștepți ca lucrurile să-ți pice din pod și muncești constant, eforturile iți sunt mereu răsplătite chiar dacă nu imediat.

Ai plecat de acasă cu un bagaj de vise, ambiție şi cunoștințe, ce a urmat după?

Mulți fluturi în stomac. Poate de la prea multe emoții frumoase, când colindam străzile lor, sau de la nesiguranță, cand am înțeles că s-a produs o ruptură de la realitatea în care aveam două salarii stabile și hop… am revenit brusc la postura de studentă sau, poate, de la presiunea psihologică cauzată de nenumărate situații: a face față cheltuielilor, învățarea unei limbi noi, a unei culturi și mentalități diferite. Sau, poate, datorită faptului că m-am îndrăgostit din nou de viață. Am început să descopăr o plăcere în puterea de a mă reconstrui.

Cât de mult s-a schimbat viața ta de când ai plecat din Moldova?

Cred că sunt pe drumul cel bun, dacă există un astfel de drum. Oricum, căutarea este uneori mai importantă decât lucrurile pe care le găsim. Și, la moment, sunt exact în acest proces de căutare, drept că e unul sisific, dar vreau să cred că e mai important decât destinația finală. Am mai multă deschidere spre iubire și cunoaștere și tot mai puțin interes pentru lucrurile materiale.

Cum arăta o zi de muncă în cadrul televiziunii Sky Italia?

Orice dimineață începea cu un cappuccino savurat la etajul 5 de unde puteam admira cele mai frumoase răsărituri și apusuri, apoi urma cu filmări în studioul numărul 1 unde asistam la orice emisiune a canalului Sky Cinema. Dacă nu eram în studiou, atunci cu siguranță planificam agenda filmelor următoare și o comunicam jurnaliștilor, planificam vizita celebrităților pentru următoarele emisiuni: zboruri, mese, cazare, machiaj și alte zeci de detalii care se dublau în cazul evenimentelor sportive sau cinema. Realizam planuri de producție, scenarii sau grila de emisie. Pauza de masă o luam împreună cu colegii de redacție, de cele mai multe ori, chiar în sediul televiziunii, iar în zilele de vineri planificam ieșiri în afară. De vreo 2-3 ori pe săptămână rămâneam și în sala de sport a companiei.

Din păcate, pandemia ne-a impus să continuăm în regim de smart working, dar după aproximativ o lună de pandemie, contractul meu a fost pus în pauză din considerent că multe materiale difuzate erau cele din arhivă, iar jurnaliștii au improvizat un spațiu acasă de unde transmiteau emisiunea. Astfel, doar revenirea în oficiu și la normalitate îmi garantează și revenirea oficială la job. Eu tare sper să apară și veștile bune, simt mult lipsa activității, socializării și a colegilor.

La ce proiecte lucrezi în prezent?

Am început să documentez tema tezei de master și cred că acesta este cel mai important proiect al momentului. Pe lângă asta, atât pentru experiență, dar și pentru un câștig financiar am participat la filmările unui serial italian “Tutta colpa di Freud”, dar și a mai multor spoturi Tv pentru companii precum Conad, Aperol, Twich, Cameo, dar și shootinguri fotografice pentru diverse branduri italiene.

Milano este orașul din visele oricărei femei, tu chiar trăiești acest vis. Cum este această experiență?

Mă bucur să văd oameni zâmbind chiar dacă perioada pe care o trăim nu e deloc ușoară. Totuși, starea de bine, parfumul cafelei și a modei de pe străzile Milanului înseamnă că lucrurile merg înainte și că nu ne-am pierdut speranța, că mai avem o șană! Fiecare zâmbet este un pas înainte.

Care sunt cele mai importante lecții de viață pe care le-ai însușit în timpul aflării tale în Italia?

De-a lungul anilor am învățat să călătoresc cât mai ieftin, dar și să cheltui puțin. Până la urmă e vorba de priorități. Am decis să investesc toate economiile în cărțile de care aveam nevoie la universitate ca să pot trece examenele cu bine și să-mi menițin bursa, dar și să călătoresc prin împrejurimi, să vizitez muzeele din regiune și să descopăr această țară și cultură în profunzime. Pe lângă asta, nu mai ascult ce spun oamenii despre mine de vreo câțiva ani buni. Nu mă interesează decât ceea ce contează cu adevărat, restul e o pierdere de timp și eu nu am timp de pierdut.

Ce ar avea de învățat angajatorii și angajații din Moldova de la cei italieni?

Poate ar fi cazul sa ofere mai multă încredere angajaților, mai ales celor tineri, să le recompenseze entuziasmul, inițiativa și să le ofere posibilitatea de exprimare. Cel puțin din propria experiență am înțeles că ei îți propun un meniu cu multe opțiuni și nicidecum o rețetă pe care trebuie să o urmezi.

Ce înseamnă succesul în viziunea ta și cum poate fi atins?

Să nu uiți niciodată cine ești și să fii prezent în tot ce faci. De multe ori, din cauza societății în care trăim, ajungem să fim conduși de niște clișee și să facem lucrurile pe pilot automat. Tind să cred că nu există o rețetă de succes universală și asta pentru că fiecare găsește însemnătate în ceea ce consideră că este cel mai important pentru el.

Sursa foto: arhiva personală/Daniela Caraiman

Scriu de aproape un deceniu şi am cunoscut în acest timp câteva sute de oameni, care m-au făcut să privesc altfel lumea. Oameni, care gândesc diferit. Oameni, care au spart bariere şi stereotipuri. Oameni buni! Mi-am făcut un hobby din a pune întrebări şi a primi răspunsuri. Jurnalismul m-a învăţat multe, dar îmi alimentez activitatea prin a descoperi oameni. Pe această platformă veți găsi interviuri și reportaje despre oameni puternici, care sunt cei mai buni în domeniile lor, modele de curaj, care ascund povești de viață impresionante. Vă invit, deci, să-i descoperim împreună!

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi sus